Skal der tulipaner på menuen?

Tulipanløg  Dekoration med tulipaner

Man spiser da ikke tulipaner…

Når talen falder på blomsterløg, tænker vi helt naturligt på farvestrålende bede med hyacinter, narcisser og tulipaner. På forårsblomstrende potter og krukker og traditionen med at starte foråret indendørs med masser af løgblomster. Så hvad har blomsterløg lige med gastronomi at gøre?

Salat med tulipanblade
Foto. Nina Ewald/Diapress
Næringsværdi eller prydværdi?

Blandt yngre fremadstormende kokke er kreativiteten og lysten til at afprøve nye råvarer stor. Så da Nina sidste år besøgte Keukenhof i Holland, i forbindelse med den store tulipan udstilling, var der da også tulipaner på menuen. Menuen bestod af forskellige småretter.
En af dem var en Carpaccio med blandede bladsalater, pinjekerner, kapers og blomster. Nasturtium (tallerkensmækker), hornviol og tulipaner tilføjede et festfyrværkeri af farver til retten, og ifølge Nina smagte det forrygende.

Salat med tulipanblade
Foto: Nina Ewald/Diapress
Kan man spise blomsterløg?

Det er ikke noget vi umiddelbart vil anbefale, da der kan være stoffer i, som er giftige for os mennesker. Men det får mig til at tænke på en bemærkelsesværdig historie, jeg læste. En tragisk historie, som hverken har med blomsterglæde eller gastronomi at gøre.

Det var i Holland under Anden Verdenskrig, hvor vinteren 1944-1945 begyndte tidligt og forsatte i månedsvis med en kuldegrader langt under frysepunktet. En del af Holland var stadig besat af Tyskland, og alle transporter til området var afskåret. Jorden var gennem frossen, og de hollandske gartnere kunne ikke få deres tulipanløg i jorden. Ude i området var der mangel på mad – sult og hungersnød truede.
De store lagre af blomsterløg voksede i takt med sulten hos befolkningen. Man  besluttede til sidst, at løgene ikke skulle gå til spilde, så heller prøve om de kunne spises. Udsigten til i værste fald at dø af sult satte således tulipanløg på menuen.

Tre løg om dagen

Man kunne spise op til 3 løg om dagen uden at blive dårlig af dem. De gav nogle kalorier, og så var de nemme at koge, men det var bestemt ikke sund og nærende mad og må have smagt forfærdeligt.
Kort inden befrielsen kastede de engelske og amerikanske tropper store madforsyninger ned fra luften (Operation Manna), og i maj 1945 kunne man fra luften se et stort ‘MANY THANKS’ skrevet med plantede tulipaner.

Anden verdenskrig HollandAnden verdenskrig Holland

En delikatesse

Kigger vi længere tilbage i historien, finder vi at blomsterløg blev betragtet som en delikatesse i det gamle Rom. Særligt løgene af duskhyacint (Muscari comosum) blev fermenteret sammen med olivenolie, vineddike, timian, honning og sesamfrø og serveret som tilbehør til en moden gedeost.

Duskhyacint    Duskhyacint planche

På internettet kan man også finde forskellige opskrifter, hvor blomsterløg og tulipanblade indgår. Det er dog ikke noget vi vil anbefale at bruge, da tulipanen er giftig og kan give ondt i maven og ved indtagelse af større mængder, opkastning og diarré og andre ubehageligheder. Herfra nøjes vi derfor med at nyde blomsterløgene i potter, i vaser og i haven.

Buket tulipaner   Buket tulipaner

De dansk producerede løgblomster fås i butikkerne nu både som afskårne til buketter og i potter til stuen eller havens krukker.

Besøg vores hjemmeside.

Foto: iBulb, hvor intet andet er nævnt.

Sort/Hvid foto:
By Unknown -picture scanned by Ian Dunster from the May 1985 issue of Aeroplane Monthly and uncredited., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5294828

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *